WiFi is de techniek die momenteel voornamelijk gebruikt wordt voor draadloos internet binnenshuis. Met dezelfde techniek kan een lokale of regionale overheid echter ook de publieke ruimte voorzien van draadloos internet. Hierdoor ontstaat er een publiek WiFi-netwerk. Op deze website vindt u alles over publiek WiFi. 

Publiek WiFi is in opkomst. In veel Europese steden groeit het aantal hotspots waarmee gratis draadloos internet aan het publiek beschikbaar wordt gesteld. Zes op de tien consumenten heeft het afgelopen half jaar gebruik gemaakt van WiFi buitenshuis, bijvoorbeeld in een horecagelegenheid of de trein.

Op deze website vindt u een handreiking publiek WiFi, praktijkvoorbeelden en relevante links, literatuur en bijeenkomsten.

 

Strategie

 

Inventariseren

 • Bepaal beleidsdoelen
   
 • Analyseer business case
   
 • Uitvoeren kosten-batenanalyse

 

 

 

Winnaar

 

 Operationaliseren

 • Aanbesteding opstellen en begeleiden

 • Selectie van de beste technische optie

 • Gewenst business model selecteren

 

 

new

 

Inspireren

 • Ontwikkeling van diensten

 • Monitoren gebruik 

 • Verbeterpunten aandragen

 

03 november 2015 - Risico's voor gemeenten met publieke Wi-Fi-netwerken

Gemeenten zien veel voordelen bij het gratis beschikbaar stellen van een WiFi-netwerk in bijvoorbeeld de binnenstad. Zo wordt de gemeente aantrekkelijker gemaakt en kunnen bezoekersaantallen makkelijker in kaart worden gebracht. Alleen worden de wettelijke regels voor het aanbieden van een WiFi-netwerk binnenkort aangescherpt. Daarom is het van belang dat gemeenten hun WiFi-beleid nog eens onder de loep nemen. Lees hier verder.

 

 

17 juli 2015 - Kortrijk, eerste slimme Wi-Fi stad

Vanaf deze zomer kunnen bewoners, bezoekers en studenten in de binnenstad en deelgemeenten van Kortrijk gratis op het internet via publieke Wi-Fi. De stad Kortrijk is daarmee de eerste stad in Vlaanderen met een heel uitgebreid en performant gratis Wi-Fi netwerk en gaat voor het ruimste aanbod van alle centrumsteden in Vlaanderen. Lees hier verder.

 

07 juli 2015 - Netgear komt met managed WiFi-platform Business Central

Netear, leverancier van netwerkproducten, lanceert Business Central. Dit is een Software-as-a-Service (SaaS) / cloudgebaseerd IT-dienstenplatform voor het eenvoudiger implementeren, beheren en gebruiken van netwerken. Lees hier meer over deze nieuwe vorm van managed WiFi.

 

24 juni 2015 - Google wil via start-up op grote schaal wifi-hotspots in steden gaan uitrollen

Sidewalk Labs, een start-up uit de koker van Google die zich moet richten op stedelijke vernieuwing middels technologie, heeft twee bedrijven overgenomen die in New York een gratis wifi-netwerk uitrollen. Het bedrijf wil op termijn veel meer grote steden met wifi gaan bedienen. Lees hier verder.

 

24 juni 2015 - Utrecht volgt Tourparkeerders met mobiele wifi-posten

De gemeente Utrecht zet mobiele wifi-posten in om het verkeer rondom de Tourstart in kaart te kunnen brengen. De wifi is niet toegankelijk voor het publiek zelf, maar moet parkeerwachters toegang tot een centraal registratiesysteem geven.

 

15 juni 2015 - WiFi – 16 years on

Binnen 16 jaar heeft WiFi een gigantische vlucht doorgemaakt. Bekijk hier recente cijfers over het gebruik.

 

08 juni 2015 - Europa hotspot voor snel publiek WiFi

In een internationale vergelijking scoren Europese publieke wifi-netwerken als snelste ter wereld. De top-3 wordt bekleed door Litouwen, Kroatië en Estland.

 

03 juni 2015 - Microsoft komt met eigen Wi-Fi-dienst

Microsoft werkt aan een eigen Wi-Fi-dienst met de naam Microsoft Wifi. Deze dienst koppelt gebruikers op een eenvoudige manier aan ruim 10 miljoen Wi-Fi-hotspots. De app komt beschikbaar voor Windows, Mac, iOS, Android en Windows Phone. Lier hier verder voor meer informatie.

 

01 juni 2015 - Amsterdam brengt gangen bezoekers en inwoners in kaart 

Amsterdam neemt maatregelen om de groei van de stad in goede banen te leiden, aldus Verkeersnet. Deze zomer start een aantal experimenten en worden verkeers- en bezoekersstromen beter in kaart gebracht. Dat meldt de gemeente in het startdocument Stad in Balans.

 

01 juni 2015 - Gratis wifi binnenstad en linten Tilburg

Er komt gratis wifi in de binnenstad van Tilburg en aan de Korvelseweg en de Besterd(ring). Dat heeft de gemeenteraad van Tilburg maandag besloten.