03 november 2015 - Risico's voor gemeenten met publieke Wi-Fi-netwerken

Gemeenten zien veel voordelen bij het gratis beschikbaar stellen van een WiFi-netwerk in bijvoorbeeld de binnenstad. Zo wordt de gemeente aantrekkelijker gemaakt en kunnen bezoekersaantallen makkelijker in kaart worden gebracht. Alleen worden de wettelijke regels voor het aanbieden van een WiFi-netwerk binnenkort aangescherpt. Daarom is het van belang dat gemeenten hun WiFi-beleid nog eens onder de loep nemen. Lees hier verder.

 

17 juli 2015 - Kortrijk, eerste slimme Wi-Fi stad

Vanaf deze zomer kunnen bewoners, bezoekers en studenten in de binnenstad en deelgemeenten van Kortrijk gratis op het internet via publieke Wi-Fi. De stad Kortrijk is daarmee de eerste stad in Vlaanderen met een heel uitgebreid en performant gratis Wi-Fi netwerk en gaat voor het ruimste aanbod van alle centrumsteden in Vlaanderen. Lees hier verder.

 

07 juli 2015 - Netgear komt met managed WiFi-platform Business Central

Netear, leverancier van netwerkproducten, lanceert Business Central. Dit is een Software-as-a-Service (SaaS) / cloudgebaseerd IT-dienstenplatform voor het eenvoudiger implementeren, beheren en gebruiken van netwerken. Lees hier meer over deze nieuwe vorm van managed WiFi.

 

24 juni 2015 - Google wil via start-up op grote schaal wifi-hotspots in steden gaan uitrollen

Sidewalk Labs, een start-up uit de koker van Google die zich moet richten op stedelijke vernieuwing middels technologie, heeft twee bedrijven overgenomen die in New York een gratis wifi-netwerk uitrollen. Het bedrijf wil op termijn veel meer grote steden met wifi gaan bedienen. Lees hier verder.

 

24 juni 2015 - Utrecht volgt Tourparkeerders met mobiele wifi-posten

De gemeente Utrecht zet mobiele wifi-posten in om het verkeer rondom de Tourstart in kaart te kunnen brengen. De wifi is niet toegankelijk voor het publiek zelf, maar moet parkeerwachters toegang tot een centraal registratiesysteem geven.

 

08 juni 2015 - Europa hotspot voor snel publiek wifi

In een internationale vergelijking scoren Europese publieke wifi-netwerken als snelste ter wereld. De top-3 wordt bekleed door Litouwen, Kroatië en Estland.

 

03 juni 2015 - Microsoft komt met eigen Wi-Fi-dienst

Microsoft werkt aan een eigen Wi-Fi-dienst met de naam Microsoft Wifi. Deze dienst koppelt gebruikers op een eenvoudige manier aan ruim 10 miljoen Wi-Fi-hotspots. De app komt beschikbaar voor Windows, Mac, iOS, Android en Windows Phone. Lier hier verder voor meer informatie.

 

01 juni 2015 - Amsterdam brengt gangen bezoekers en inwoners in kaart 

Amsterdam neemt maatregelen om de groei van de stad in goede banen te leiden, aldus Verkeersnet. Deze zomer start een aantal experimenten en worden verkeers- en bezoekersstromen beter in kaart gebracht. Dat meldt de gemeente in het startdocument Stad in Balans.

 

01 juni 2015 - Gratis wifi binnenstad en linten Tilburg

Er komt gratis wifi in de binnenstad van Tilburg en aan de Korvelseweg en de Besterd(ring). Dat heeft de gemeenteraad van Tilburg maandag besloten.

 

29 mei 2015 - Wifi voorkomt dat jonge militairen afhaken tijdens hun opleiding

Draadloos internet houdt jonge Vlaamse militairen in het ­leger. Dat zegt Vlaams defensieminister Steven Vandeput.

 

28 mei 2015 - Marktplein Zottegem (BE) krijgt gratis wifi

Op het vernieuwde marktplein van Zottegem zal iedereen binnenkort gebruik kunnen maken van draadloos internet. Dat komt er op vraag van de lokale ondernemers. Lees hier verder.

 

22 mei 2015 - 6 gratis wifi-netwerken die falen

Door de jaren heen zijn er in talloze steden in Nederland plannen tot gratis wifi ontvouwen. Lees hier een korte verkenning van de huidige status van enkele initiatieven.

 

13 mei 2015 - Kick-off gratis WiFi in Haarlem

Het gratis Wifi-netwerk van Haarlem centrum wordt woensdag 13 mei gelanceerd. Kijk voor het programma op de site van Haarlem 105 en bij Haarlemupdates voor meer achtergrond.

 

08-05-2015 - Bossche Paleisbrug met park en wifi gaat open

Den Bosch is vanaf zaterdag een bijzondere brug rijker. De Paleisbrug die dan feestelijk wordt geopend, is niet zomaar een fiets- en voetgangersbrug, maar tevens een park met boompjes, gras en struiken. Verder is het bouwwerk voorzien van draadloos internet, een schuine lift in een glazen constructie en vloerverwarming.

 

07 mei 2015 - Bijna driekwart Nederlanders tevreden over WiFi thuis

Telecompaper bericht dat bijna driekwart van de Nederlanders tevreden is over hun WiFi-signaal thuis. Het meest te spreken zijn Nederlanders over de snelheid van hun WiF-signaal. Er is ook weinig verschil in de mate van tevredenheid tussen mensen met een gewone WiFi-modem of –router en mensen die een WiFi-spot van Ziggo of KPN bezitten.

 

04 mei 2015 - En hop: 25 gebruikers op een fake WiFi-netwerk 

Wouter Slotboom toont op een terras in Breda de risico's van het gebruik van openbare WiFi-netwerken. De gevoeligheid zit volgens Slotboom niet zozeer in de veiligheid van de openbare netwerken zelf. Het probleem schuilt in het feit dat de gebruiker niet zeker kan weten of hij via het echte publieke netwerk verbinding maakt of dat een kwaadwillende een bekend netwerk nabootst. Lees hier verder.

 

26 maart 2015 - Binnenstad Haarlem krijgt vanaf begin mei gratis WiFi

In samenwerking met de provincie Noord-Holland wordt door de Centrum Management groep een gratis WiFi-netwerk gerealiseerd in de binnenstad van Haarlem. Bewoners en bezoekers kunnen vanaf begin mei gebruik maken van het netwerk.

26 maart 2015 - Delfzijl onderzoekt mogelijkheden publiek WiFi-netwerk

In opdracht van de gemeenteraad werd in Delfzijl een onderzoek uitgevoerd naar de kosten van een gratis publiek WiFi netwerk. Een gratis internetsignaal zou er voor moeten zorgen dat Delfzijl aantrekkelijker wordt voor toeristen. 

17 februari 2015 - Steeds vaker WiFi in de binnenstad

Winkelend publiek kan steeds vaker gebruik maken van gratis WiFi. In een toenemend aantal gemeenten worden publieke WiFi-netwerken aangelegd. In veel gevallen gaan gemeenten en ondernemersverenigingen de samenwerking aan met kabelbedrijven. Zo werd recentelijk een publiek WiFi-netwerk aangelegd in de gemeenten Grave en op het eiland Texel.

09 januari 2015 - Maastricht start proef met gratis WiFi in binnenstad

De Gemeente Maastricht is in samenwerking met Ziggo een proef gestart waarbij op veschillende plekken in de binnenstad een jaar lang gratis WiFi wordt aangeboden. John Aarts, wethouder economie, toont zich tevreden met het resultaat: “Gratis Wi-Fi vormt een warm welkom voor bezoekers van onze binnenstad, biedt een uitkomst voor studenten, expats en andere internationals en stimuleert het verblijf in de openbare ruimte. We hopen zo de aantrekkelijkheid van de binnenstad en de pleinen voor eenieder te verhogen.” 

19 november 2014 - FTTH-partijen Nuenen voorzien centrum van WiFi-netwerk

Lokale FTTH-partijen bieden gratis WiFi aan in het centrum van Nuenen. 

28 oktober 2014 - City-WiFi aanwinst voor funshoppers, toeristen en stappers

Publieke WiFi-netwerken maken het ‘oude winkelen’, het horecabezoek en het toerisme aantrekkelijker. Bezoekers van binnensteden maken graag en veel gebruik van de publiek WiFi-netwerken, blijkt uit een onderzoek naar de ervaringen met WiFi-projecten in Venlo, Eindhoven, Balk, Enschede en (provincie) Zeeland.

22 oktober 2014 - Extra geld Provinvie Noord-Holland voor breedband en publiek WiFi

De provincie Noord-Holland stelt € 500.000 beschikbaar voor de aanschaf en installatie van openbare wifi-punten en investeringen in breedband in Noord-Holland. Dit bedrag is een aanvulling op de in 2013 beschikbaar gestelde €1,5 miljoen voor investeringen in deze technologiën.

4 juli 2014 - Belgische Spoorwegen gaan treinen uitrusten met WiFi

Belgische Spoorwegmaatschappij NMBS gaat de komende maanden beginnen met het uitrusten van de treinen met WiFi. Het is nog niet bekend welk netwerk de NMBS gaat gebruiken en evenmin of de dienst geld gaat kosten.

3 juni 2014 - Ziggo biedt publiek Haags WiFi-netwerk tijdens sportzomer

In juni en juli biedt Ziggo gratis WiFi aan in drukbezochte gebieden in Den Haag. Zo kan ook tijdens het WK op 500 extra hotspots ingelogd worden. 

24 februari 2014 - Philips stopt WiFi in lantaarnpaal

Philips gaat samen met Ericsson straatverlichting produceren waar zendmasten voor mobiel internet in kunnen worden geplaatst. Gemeenten kunnen zo hun WiFi-netwerk verbeteren, terwijl de energiezuinige LED-straatverlichting ook nog eens een besparing van 50 tot 80 procent kan opleveren.

30 december 2013 - T-Mobile mag Youtube via trein-WiFi blokkeren

De toezichthouder Autoriteit Consument en Markt heeft bepaald dat T-Mobile bepaalde sites en apps mag blokkeren voor gebruik via het gratis WiFi-netwerk in NS-treinen. Onder andere YouTube en Spotify zouden mogen worden geblokkeerd, zodat het netwerk niet te zwaar wordt belast.

19 december 2013 - Nu ook gratis WiFi in Veolia trein

Treinen op de Heuvellandlijn (Maastricht-Heerlen-Kerkrade) en de Maaslijn (Roermond-Venlo-Nijmegen) zijn deze week voorzien van WiFi. Reizigers kunnen hier gratis gebruik van maken.

8 december 2013 - Gratis WiFi in centrum Willemstad

In Willemstad komt dankzij een initiatief van het Curaçao Tourism Board gratis WiFi beschikbaar. Het is de bedoeling dat het systeem 23 december operationeel is.

5 december 2013 - Centrum Zwolle gratis WiFi voor jaarwisseling

Ondernemersvereniging Citycentrum Zwolle en Zoranet zijn bezig om de binnenstad van Zwolle te voorzien van WiFi acces pointsOorspronkelijk lag het in de bedoeling om alle ongeveer 40 WiFi accesspoints voor 1 december operationeel te hebben. Helaas is dat niet gelukt.

5 december 2013 - Gemeente 's-Hertogenbosch gaat experimenteren met gratis WiFi

De gemeente 's-Hertogenbosch gaat voorzichtig experimenteren met gratis WiFi. Op tien plaatsen in de stad wordt voor ongeveer 150 gebruikers per WiFi-punt gratis internet aangeboden.

5 december 2013 - Gratis WiFi in vijftig Friese plaatsen

De eerste drie jaar komen de kosten, zo'n €1500 per plaats, voor rekening van de provincie. Er zijn lokale partners nodig die het plan gaan uitvoeren.


3 december 2013 - UPC gaat bushokjes voorzien van internet

Niet alleen Ziggo en KPN zijn bezig met de uitbreiding van hun massieve hotspot-netwerk, ook UPC kondigde in oktober aan meer openbare WiFi-netwerken te activeren. Eén van de eerste grote testen begint bij vijf bushokjes in Hilversum, die elk van een wifi-hotspot worden voorzien.

2 december 2013 - UPC gaat bushokjes voorzien van WiFi

UPC gaat vijf bushokjes in Eindhoven en Hilversum voorzien van WiFi. Het gaat om een pilot met wifi-toegangspunten, waarbij smartphonegebruikers content van een adverteerder te zien krijgen voordat ze kunnen internetten.

1 december 2013 - Nu al gratis WiFi in centrum Roermond beschikbaar

Op 14 december wordt het officiële startschot gegeven, maar nu al is in het grootste deel van de binnenstad in Roermond gratis WiFi beschikbaar. In het centrum staan op twintig plekken kasten, die bezoekers gratis draadloos internet verschaffen.

25 oktober 2013 - UPC start uitrol open WiFi spots

UPC start aanstaande maandag met de uitrol van UPC WifiSpots. Als eerste komt de gratis dienst beschikbaar voor alle klanten in de gemeente Zutphen, daarna volgt een uitrol in Friesland, Flevoland en de overige provincies.

 

24 oktober 2013 - Drie redenen waarom WiFi de toekomst heeft

Ziggo activeert 1 miljoen WiFiSpots, DELTA rolt WiFi in Zeeland uit, UPC test WiFiSpots en Ziggo doet een pilot met publieke WiFi in Den Haag. De kabelbedrijven lijken overtuigd van een grote toekomst voor draadloos internet. Drie redenen waarom ze gelijk hebben.

 

17 oktober 2013 - Den Haag helpt krachtwijken aan WiFi

Krachtwijken zoals de Schilderswijk en Escamp zijn volgens wethouder Baldewsingh bij uitstek de locaties waar gratis WiFi helpt. "Vanwege de crisis zijn we veel diensten aan het digitaliseren. Maar je moet dat wel toegankelijk houden voor mensen die minder toegangsmogelijkheden tot het internet hebben".

 

14 oktober 2013 - AH komt met gratis wifi in winkels

Albert Heijn begint nog dit jaar met de uitrol van gratis WiFi voor klanten in alle filialen van de formule. Halverwege 2014 moet de operatie afgerond zijn. Een klein deel van de winkels wordt voor de feestdagen al voorzien van de benodigde apparatuur, zo blijkt uit een interne Albert Heijn-memo.

 

11 oktober 2013 - Binnenstad Nijmegen krijgt openbaar Wifi-netwerk

De gemeente Nijmegen activeert op vrijdag 11 oktober een openbaar WiFi-netwerk in het stadscentrum. Het WiFi-netwerk maakt deel uit van het Smart City-project, dat is ontwikkeld door Het Huis van de Binnenstad in samenwerking met YaWorks.

 

10 oktober 2013 - Wifi op aanvraag in hartje Liempde

Het voormalig raadhuis in Liempde is voorzien van een WiFi netwerk dat in een straal van 500 meter rondom het gebouw gratis gebruikt kan worden. De toegangscode is in het bezit van het wijkorgaan en wordt onder meer verstrekt aan organisatoren van evenementen in het Concordiapark.


8 oktober 2013 - Govroam: WiFi-Walhalla voor ambtenaren?

Bij eduroam moeten studenten en onderwijsmedewerkers zich eenmalig aanmelden en kunnen ze vervolgens in alle deelnemende onderwijsinstellingen meteen draadloos online zogauw ze hun notebook openklappen of hun tablet aanzetten. Paul Francissen van Envolve deed in opdracht van de gemeente Deventer onderzoek naar een mogelijke ambtenarenvariant van eduroam en ziet voordelen.

 

18 september 2013 - UPC klanten mogen gratis op buitenlandse hotspots

Eerder gingen Ziggo en UPC al een samenwerking aan om gebruikers toegang te geven tot de hotspots van beide bedrijven in Nederland. UPC breidt dit nu dus uit met wifi-hotspots in landen waar moederbedrijf Liberty Global actief is.

 

13 september 2013 - Tel Aviv offers free WiFi service to tourists

Tel Aviv voorziet toeristen van 80 WiFi hotspots, welke vooral gecentraliseerd zijn rondom stranden en toeristische trekpleisters.

 

9 september 2013 - WiFi op het vliegveld

Op de meeste vliegvelden kunt u tegenwoordig wel gebruik maken van WiFi, maar niet altijd kosteloos, en onder uiteenlopende voorwaarden. Hier een overzicht.

 

9 september 2013 - Super WiFi

Het zogenaamde 'Super Wifi' zou geen bereik van 100 meter moeten hebben, maar van maar liefst 80 kilometer. Op 9 juli lanceerde de West Virginia University een Super WiFi campus netwerk.

 

6 september 2013 - Survey indicates passengers value wifi more than comfort

Volgens een enquete, uitgevoerd door Honeywell Aerospace, is de definitie voor 'reiscomfort' behoorlijk veranderd. Mensen hechter vooral waarde aan de aanwezigheid van snelle en stabiele WiFi. 

 

4 september 2013 - 6 vermijdbare fouten bij het opzetten van wifi net

De snelle groei van het aantal apparaten dat gebruik maakt van het netwerk, zorgt vaak voor onverwacht teleurstellende prestaties. Vaak liggen een van onderstaande 6 foute keuzes daar aan ten grondslag, constateerde PC World.

 

30 augustus 2013 - KPN biedt gratis WiFi aan op 48 stations

Op 2 september start KPN met een gratis WiFi voorziening op 48 Nederlandse stations. De overeenkomst tussen de NS en KPN is een jaar geldig.

 

26 augustus 2013 - Sydney Centraal voorzien van gratis WiFi

Sydney Centraal station, dagelijks bezocht door zo'n 180.000 mensen, is voorzien van gratis WiFi. Link.

 

14 augustus 2013 - Steeds meer gratis WiFi zonder wachtwoord beschikbaar

Zowel Ziggo als KPN werken aan gedeelde mobiele netwerken, waarbij klanten via WiFi elkaars internet kunnen gebruiken. Maar wat komt hier bij kijken en waar moet de consument op letten? Link.

 

13 augustus 2013 - Ruimte WiFi misschien in 2020 overbelast

WiFi en mobiel internet maken gebruik van radiogolven, wat een eindige bron is. Volgens het Britse Office of Communications  zou de ruimte in 2020 overbelast kunnen zijn. Link.

 

12 augustus - Gratis WiFi op vier pleinen in Utrechtse binnenstad

Na instelling van gratis WiFi op het Neude wordt nu volgende week ook op het Vredenburg, Stadhuisplein en Domplein gratis WiFi gefaciliteerd. De pilot loopt tot eind dit jaar. Link.

 

12 augustus 2013 - Ook busreiziger eist WiFi

Uit een rondgang van de Spits blijkt dat passagiers tegenwoordig ook internet in de bus verwachten. Steeds meer buslijnen worden voorzien van WiFi. Link.

 

08 juli 2013 - SNCF druk met WiFi op stations in Frankrijk

De Franse spoorwegmaatschappij SNCF is bezig met de uitrol van diverse initiatieven om haar klanten onderweg te faciliteren met internet. Eind 2013 moeten 100 grote Franse stations zijn uitgerust met gratis WiFi. Link.

 

01 juli 2013 - Gratis publiek WiFi op Parkpop

Ziggo rolt haar hotspots verder uit. Tijdens het Haagse festival parkpop werden gasten op een deel van het terrein voorzien van gratis WiFi. Link.

 

29 juni 2013 - UPC en Ziggo werken samen wat betreft WiFi

De inspanningen van de twee kabelbedrijven om landelijk WiFi-toegangspunten te creeren, leveren diverse voordelen op. Link.

 

28 juni 2013 - Apparaat in ontwikkeling om met Wi-Fi door muren te kijken

Met behulp van WiFi kan in de toekomst door muren worden heen gekeken. De ontwikkelde techniek kan onder andere worden gebruikt in crisissituaties en op spelcomputers. Link.

 

21 juni 2013 - UPC zet modems in als WiFi-hotspots

UPC start in Zutphen met het inschakelen van modems naar WiFi-hotspots. De modems van klanten die toestemming hebben gegeven voor gedeeld gebruik kunnen voor WiFi worden benut door voorbijgangers. Link.

 

11 juni 2013 - Gratis Wi-Fi in de bus in Gelderland

Uit een enquete onder reizigers bleek dat toegang tot WiFi in de bus een grote wens was. Vervoerder Syntus biedt daarom sinds juni gratis WiFi aan in de bus. Link.

 

03 juni 2013 - SD-kaart stuurt foto's via WiFi direct naar smartphone of tablet

Eye-Fi heeft een nieuwe SD-kaart gelanceerd die foto's of videofilmpjes direct vanaf het kaartje via Wi-Fi naar een smartphone of tablet kan versturen; tussenkomst van een computer is dus niet meer nodig. Link.

 

03 juni 2013 - Pilot met small cells voor WiFi in grote steden

Op drukke plekken in Nederland experimenteert Vodafone met small cells voor 3G en 4G als aanvulling op de bestaande macrocells om de internetervaring in steden te verbeteren. Link.

 

29 mei 2013 - KLM voert eerste WiFi-vlucht uit

Tijdens een vlucht naar panama startte KLM met een proef om On-flight WiFi aan te bieden. Als de test slaagt, zal op meer langeafstandsvluchten WiFi mogelijk worden gemaakt. Link.

 

29 mei 2013 - Overal online: WiFi vanuit je strandstoel

Op het strand van Hoek van Holland kunnen bezoekers gebruik maken van een WiFi-netwerk. Momenteel wordt ook gewerkt aan een dekkend netwerk in de dorpskern, zodat bezoekers in en om Hoek van Holland overal online kunnen. Link.

 

27 mei 2013 - WiFi in het toerisme: toegang tot netwerk in vakantiepark

In Port Zélande worden de accomodaties voorzien van toegang tot het WiFi-netwerk 'WiFi Zeeland' door Delta. Link.

 

25 mei 2013 - Zorgen over straling WiFi-netwerken

Onder een deel van de bevolking leeft bezorgdheid met betrekking tot de blootstelling aan straling van WiFi-netwerken. Deense brugklassers deden een opvallende proef. Link.

 

24 mei 2013 - Google investeert in WiFi opkomende economieën

Zoekmachinegigant Google wil de samenwerking aangaan met lokale telecomproviders in onder andere Kenia en Zuid-Afrika om WiFi toegankelijk te maken in gebieden buiten de grote steden. Link.

 

23 mei 2013 - Chips voor 5G WiFi in productie

Nog sneller internet op draagbare apparaten komt voor de massa binnen handbereik, nu de productie van 5G WiFi combinatie chips ook voor in het lagere prijssegment is gestart. Prijsconcurrerende tablets, smart phones en tablets zullen hiermee van 5G toegang kunnen worden voorzien. Link.

 

17 mei 2013 - Ryan Air werkt aan WiFi tijdens vluchten

Vluchtmaatschappij Ryan Air werkt achter de schermen aan het beschikbaar maken van On-flight WiFi. Geruchten gaan dat het niet meer lang duurt voordat de reiziger online kan. Link.

 

15 mei 2013 - Overal online: WiFi op stations en in het vliegtuig

Internationaal gezien is ook aandacht voor WiFi-toegang. In Schotland wordt WiFi aangelegd op drukke stations, zoals dit in Nederland ook gebeurd is (Link). daarnaast wordt gewerkt aan WiFi tijdens vliegreizen. Link.

 

10 mei 2013 - Veiligheid van publiek WiFi is van groot belang

Bij het aanleggen en het exploiteren van een publiek WiFi-netwerk kunnen diverse problemen ontstaan, waaronder hackers van het netwerk die gegevens misbruiken. Preventie in het voorbereidende traject is een belangrijke zaak. Link.

 

26 april 2013 - Geslaagde bijeenkomst publiek WiFi, verslag en presentaties beschikbaar

De bijeenkomst van Dialogic i.s.m. de Digitale Steden Agenda over publiek WiFi op donderdag 18 april 2013 werd goed bezocht door diverse gemeenten. Inmiddels staan de presentaties en een kort verslag van de dag online.  Lees meer.